logga

Världsnatur & pandaengagemang

Alaskaurval
Svens kontaktkarta från valrossjakt i Alaska 1961.

Redan innan WWF/Världsnaturfonden fanns, reste Sven till platser där situationen för djur och natur var speciell, unik, ibland hotad. Han fotograferade, filmade och skrev om fjällräven i Sverige, om Spaniens ”sista vildmark”, om de utrotningshotade djuren på Java i Indonesien, om den blodiga jakten på valross i Berings hav, om hotade flamingofåglar i Kenya, om Galápagosöarnas unika fauna och flora. Sven gjorde sig till megafon för djur och natur och hoppades att hans arbetsresultat skulle fånga den opinion som behövdes för att rädda en hotad natur.

WWF blir på svenska ”Världsnaturfonden”

Tio år efter att det internationella WWF föddes, var Sven en av flera miljöengagerade personer som 1971 startade Världsnaturfonden i Sverige. WWF/Världsnaturfonden blev den främsta kanalen för Svens miljöomsorg och många av de djur och miljöer som Sven besökt är fokus för WWF:s projekt och räddningsinsatser. 

Vår kung Carl Gustav var kronprins 1971, men en av de engagerade redan från start. Kung Carl Gustav leder sedan många år WWF:S förtroenderåd där Sven också satt med. 

Prins kung Carl Gustav

Föreläsningsturnéer i pandans tecken
Sven blev en av Världsnaturfondens mest framträdande ambassadörer i Sverige. Han använde bilder, filmer, sin penna och sin röst för att sprida kunskap och engagemang i böcker, artiklar, filmer och föreläsningar.

Sven och Harriet reste i Sverige med program som kunde heta ”Jorden runt på 80 minuter”, ”Nära och mycket fjärran, ”Nattviol och Näktergal”, ”Urtid i Nutid – Galápagos”. Sven pratade om flora och fauna och Harriet sjöng till Svens diabilder. Med sig hade de alltid WWF:s stora pandasparbössa.

Pandasparbössan stod vid utgången och Svens avslutning på föreställningarna lät alltid så här: ”När ni går ut härifrån står det en hungrig panda med en unge i famnen. För att inte störa ber vi er att endast släppa ner tystfallande myntenheter. På det sättet har ni hjälpt till att rädda ett stycke natur.”

Pengarna blev bidrag till att förbättra villkoren för de hotade djur och miljöer man just sett på Svens diabilder.

Galápagos – Ödla
Öga mot öga med en drushuvudödla på Galápagos.

WWF:s Pandaböcker
Två av Svens böcker har utsetts till Årets Panda bok, det vill säga ”bästa skildring i ord och bild i WWF:s anda”. Först Mera vilt än tamt år 1975, och tolv år senare Urtid i Nutid – Galápagos år 1987.

Världsnaturfondens insamling till Galápagos
När Charles Darwin-stiftelsens administrationsbyggnad på Galápagos brann ner i april 1984 initierade Sven en insamlingskampanj i Sverige i Världsnaturfondens namn. Den nya administrationsbyggnaden byggdes med pengar från framför allt Sverige och kunde invigas två år efter branden och fortsätta sitt viktiga arbete för Galápagos djur och natur!

Den endemiska galápagosduvan.

Världsnaturfondens 50-års kampanj
Det är nu 50 år sedan WWF startade i Sverige och i år, under 50-årsjubiléet 2021, driver Världsnaturfonden kampanjen Är du med? De skriver på sin hemsida: ”Att en människa ändrar hur den lever räcker inte. Men om alla gör det, om så bara en enda liten förändring, gör det stor skillnad för vår enda planet.” Klicka HÄR så kommer du till Världsnaturfondens hemsida och kampanj!