logga

Projektet Sven Gillsäter 100 år 2021 fortsätter under 2022!

Idag, den 28 februari 2022, skulle Sven Gillsäter ha fyllt 101 år – han skulle bara veta vad som hänt det senaste året!

  • För precis 1 år sedan lanserade vi svengillsater.se. Det har blivit ett digitalt museum med bland annat galleri, artikelarkiv, listor på böcker och TV-program. Samtidigt skapade vi en YouTube-kanal där vi lagt upp några av Sven Gillsäters filmer samt radioinspelningar. 
  • Hasselblad AB uppmärksammade Sven med en story och utvalda bilder på hasselblad.com
  • Sveriges Radio Kultur gjorde ett  inslag i samband med födelsedagen 28 februari 2021. 
  • Under sommaren 2021 ställde Galleri Tres Hombres i Tylösand ut ett 10-tal av Svens fotografier som en del av sin större sommarutställning. 
  • Några månader tidigare hade Hälsinglands Tidning gjort ett uppslag om Pia och projektet, och våren 2021 gjorde Hallandsposten detsamma med Björn. 
  • I september släpptes boken Med Kamera om Halsen – Sven Gillsäter, naturfotograf och världsresenär på 1900-talet. Vi hade releasefester i Halmstad (Tylösand) och Stockholm. Boken har bland annat recenserats av Bibliotekstjänst, Hudiksvalls Tidning, anmälts i SR Kultur och  tagits upp i SRs Naturmorgon. 
  • Ett antal tidningar och tidskrifter har gjort artiklar om Sven Gillsäter och vår bok under jubileumsåret 2021, till exempel Tidningen Vi, WWF Magasin, Kvällsstunden, Allas, Allers och ICA Kuriren. 
  • I oktober 2021 öppnade Hallands Konstmuseum utställningen Sven Gillsäter – Fotograf och folkbildare. I tre rum berättas om Svens liv och gärning. Kungen och Drottningen besökte utställningen i november. Utställningen avslutas med ”finissage” och visning av två av Svens filmer den 13 mars 2022. 
  • Vi, Pia och Björn, har berättat om våra resor med vår pappa och om våra minnen vid ett flertal tillfällen, samt signerat böcker hos flera bokhandlare. 
  • Under de kommande månaderna är avsikten att 2/3 av utställningen ska gå till Hälsinglands Museum och 1/3 till Getteröns Naturum utanför Varberg; ett 20-tal fotografier kommer att visas på FN i Köpenhamn i samband med Stockholmskonferensen +50, i november 2022 blir det en separatutställning i London fokuserad på Falklandsöarna och Galapagos. 

I korthet, det har varit ett intensivt och oerhört roligt år! Det känns underbart att pappa Sven har fått den uppmärksamhet och det erkännande han är värd. Vi känner även att vi med boken Med kamera om halsen dragit vårt strå till svensk fotohistoria-stacken, vilket är en bonus. 

Tack alla som har stött oss med eget engagemang, idéer, finansiering, utgivning och olika typer av arrangemang! Än är det inte slut – nu följer författaraftnar på bibliotek, i slutet av mars berättar och visar vi bilder för Etnografiska Museets Vänner, i början av april för Senioruniversitetet i Hudiksvall. 

Hör av er så kommer vi gärna till fler ställen med bilder och berättelser!

/ Björn Gillsäter & Pia Gillsäter

Fler inlägg