Om Sven

BIOGRAFI          TIDNINGSARTIKLAR        TIO FOTOGRAFER

“Ena handen greppar kameraväskan innehållande objektiv och filmrullar. Den andra håller en skrivmaskin med tusen skrivark och genomslagspapper. Om halsen dinglar en hasselbladare och en liten japan. Över axeln hänger två teleobjektiv i sina läderfodral.”

“Ena handen greppar kameraväskan innehållande objektiv och filmrullar. Den andra håller en skrivmaskin med tusen skrivark och genomslagspapper. Om halsen dinglar en hasselbladare och en liten japan. Över axeln hänger två teleobjektiv i sina läderfodral.”

—  Sven Gillsäter, UR boken Hallandskust (1977)

—  Sven Gillsäter, UR boken Hallandskust (1977)

Biografi

28 februari 1921. Skarplycka, Njutånger, Hälsingland var adressen när småbrukaren Per-Erik Eriksson och hans hustru Svea fick sin förstfödde Sven Erik – han som senare skulle ta namn av släktgården i byn: Gillsäter.

Tre kor, gris och häst till låns vid behov. Fäbod, skog att ta ved ur. Efter Sven kom Gösta, Karin och Ingrid. Barnen fick valla korna till och från fäboden vår och höst. Därtill hjälpa till efter förmåga på hemmanet.

Pappa Per-Erik hade en stark känsla för djur och natur – en känsla som Sven tog över och som så småningom förde honom ända in i Världsnaturfondens Förtroenderåd.  Som tonåring fick Sven ärva en kamera, en Stölma Special, av sin morbror – det blev startskottet för en livskarriär med kamera om halsen!

Andra Världskriget bröt ut. Sven blev fjälljägare i Abisko och därtill utsedd till bataljonsfotograf. Sålde ett första reportage, om den stora fjällmarschen, till Hudiksvalls Tidning.

Efter muck fick Sven jobb hos fjällfotografen Sven Hörnell, i Riksgränsen. Pappa Per-Erik övertalade sonen att ta en korrespondenskurs i handelslära – för säkerhets skull. Med betyget fick Sven jobb som inköpare av frukt och grönt i Stockholm och tog tåget till huvudstaden. I ryggsäcken hade han en Rolleiflex och två rullar film.

Tidningsartiklar, TV & böcker om Sven

Tidningsartiklar & böcker om Sven

  • SVTs Sveriges Magasin – intervju med Sven och Harriet. 1976
  • Svart på vitt om TIO Fotografer – Per Lindström, Historiska Media, 2008
  • Victor Hasselblad – Mannen bakom kameran – Sören Gunnarsson, Förlag Journal, 2016
  • Hasselblad Forum – 3/96
  • Gillsäter, Sven Erik – Dictionary of Falklands Biography, including South Georgia
  • Ni kan komma fram nu, grabbar! – Tidningen Vi, 39/1996
  • TIO Fotografer – Självsyn och bildsyn: svensk fotografi under 1950-talet i ett internationellt perspektiv – Anna Tellgren, Informationsförlaget, 1997

Sven Gillsäter

1921 – 2001

Galleri
Bläddra bland ett stort urval av Svens fotografier.
Klicka här
Böcker av Sven
Läs mer om Svens böcker.
Klicka här
Tidnings-artiklar
Artiklar och reportage av Sven.
Klicka här
Previous
Next

TIO Fotografer

TIO Fotografer var ett fotografkollektiv som bildades den 10 oktober 1958. Den tongivande inriktningen var reportage och dokumentärfotografi och medlemmarna hade inspirerats av den amerikansk-franska gruppen Magnum. Syftet var att ”främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att tillhandahålla lokaler, utrustning, teknisk och administrativ personal, anskaffa och förmedla inköp av material till medlemmarna, verka för avsättning av medlemmarnas produkter såväl inom landet som utomlands samt verka för framställning av högklassiskt goda och artistiskt utförda arbeten.” (ur boken Svart på vitt om TIO fotografer). 

Fotografkollektivet TIO fotografer.

Gruppen bestod av tio framgångsrika fotografer: Sten Didrik Bellander, Harry Dittmer, Hans Hammarskiöld, Rune Hassner, Tore Johnson, Hans Malmberg, Pål-Nils Nilsson, Georg Oddner & Sven Gillsäter. Flera hade tillhört gruppen Unga fotografer som 1949 hade utmanat etablissemanget med en ny bildsyn med sin utställning i Stockholm. Över tiden etablerade TIO ett samarbete med många andra fotografkollegor, s.k. stringers. 1988 hade TIO ett 70-tal fotografers verk i sitt arkiv, med ca en halv miljon bilder i färg och svartvitt. TIO höll en 50-års jubileumsutställning i Lund 2008.

Filmaren Jan Troell deltog ofta på TIO:s sommarfest i Steninge, Halland, som han dokumenterade flitigt. Han gjorde bland annat en kortfilm baserat på porträtt av gruppens medlemmar, som han kallade för Alten Kameraden (marschmusik från 1800-talet).

Play Video

Utmärkelser

  • 1974  Årets Pandabok WWF, Mera vilt än tamt
  • 1986  Årets Pandabok WWF, Urtid i nutid – Galapagos
  • 1986  Kulturstipendium – Hallands läns landstings jubileumsfond.
  • 1991  Konungens medalj i 8:e storleken i högblått band – För “framstående insatser som fotograf och skildrare av natur och djurliv”. 
  • 1993  Årets Naturfotograf – Statens Naturvårdsverk