logga

Med kamera om halsen – Sven Gillsäter, naturfotograf och världsresenär på 1900-talet

I september kommer boken om Sven Gillsäters liv och gärning. Den fokuserar på hans engagemang för djur och natur, flora och fauna, för hållbarhetstänkande och biologisk mångfald: ”Med kamera om halsen, Sven Gillsäter, naturfotograf och världsresenär på 1900-talet”.

Sven var en av flera folkbildare som var tongivande och spred kunskap om miljövård under 1900-talets andra hälft.

Boken berättar om hans verktyg – Hasselbladaren, filmkameran, bandspelaren, skrivmaskinen – och om hans kanaler för att nå ut – föredrag, filmer, TV-program, böcker, reportage. Den beskriver också hur han förberedde och genomförde sina resor långt bort i världen under det förra århundrandet.

Med kamera om halsen…” illustreras med bilder från Galápagos, laxfiskande björnar i Alaska, isbjörnar på Svalbard, varaner i Indonesien, pingviner på Falklandsöarna och Antarktis, bilder av fåglar, blommor och natur på Öland, i Halland, i Sveriges fjällvärld och på andra håll i världen. Texten återberättar även historier från de många Olympiska Spel som Sven dokumenterade som sportfotograf.

Med kamera om halsen…” är ett samarbete mellan Björn och Pia och inbjudna författare. Pia har hållit i pennan för större delen av boken. Texten utgår från Svens dagböcker, reseskildringar, fotoböcker och reportage i olika tidskrifter.

Tonen är lättsam, eftertänksam, stundtals humoristiskt – ungefär så som Sven själv var och uttryckte sig.

Med kamera om halsen…” kommer ut i september 2021, är på cirka 200 sidor och formges av Pär Wickholm. Utgivningen har fått stöd av Hasselbladstiftelsen.

Fler nyheter